Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо розрахунку податку на доходи та єдиного внеску за результатами незалежної професійної діяльності приватного нотаріуса в 2015 році

, опубліковано 21 жовтня 2015 о 17:43

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність  визначено в статті 178 ПКУ.

Доходи громадян, отримані протягом календарного року від провадження незалежної професійної діяльності, оподатковуються за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 ПКУ.

Згідно до пункту 178.3 статті 178 ПКУ  оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими  витратами, необхідними для провадження  певного виду незалежної професійної діяльності.  

Взяття на облік платників єдиного внеску здійснюється шляхом внесення відповідних відомостей до реєстру страхувальників.

Страхувальники - роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону зобов’язані сплачувати єдиний внесок (пункт 10 частина перша стаття 1 Закону №2464).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 4 Закону №2464 особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема адвокатську, та отримують дохід від цієї діяльності, є платниками єдиного внеску.

На підставі підпункту 2 частини першої статті 7 та частини одинадцятої статті 8 Закону №2464 фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність нараховують та сплачують єдиний внесок у розмірі 34,7 відсотка на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Підпунктом 2 пункту 5 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 (далі – Інструкція) визначено, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 01 травня наступного року на підставі даних річної податкової декларації. При цьому враховується кількість календарних місяців, у яких отримано дохід (прибуток).

При цьому базою нарахування єдиного внеску є чистий оподатковуваний дохід (прибуток), зазначений у податковій декларації, поділений на кількість календарних місяців, протягом яких він отриманий (абзац 6 підпункту 2 пункту 5 розділу ІV Інструкції).

Також згідно пункту 4 Розділу ІІІ та пункту 12 Розділу ІV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 (далі – Порядок) особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають самі за себе до фіскальних органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт)один раз на рік до 01 травня року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом для них є календарний рік. Зазначеними платниками Звіт подається згідно з таблицею 3 додатка 5 до цього Порядку.

Звертаємо увагу на те, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подавати самі за себе Звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність (пункт 12 Розділу ІІ Порядку).

Також доводимо до відома, що з 1 січня 2015 набрав чинності Закон України від 28.12.2014 №77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», яким внесено зміни, зокрема, до Закону №2464.

Так, пункт 2 частини першої статті 7 Закону №2464 доповнено наступним абзацом: «У разі якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».