Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо сплати та відображення в податковій декларації про майновий стан і доходи військового збору

, опубліковано 28 вересня 2015 о 16:43

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДФС) розглянуло Ваше звернення щодо сплати та відображення в податковій декларації про майновий стан і доходи військового збору та в межах компетенції повідомляє наступне.

Контролюючі органи у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади. Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Щодо реквізитів по яким було сплачено воєнний збір та які дії необхідно вчинити для направлення сплачених сум воєнного збору за призначенням, у разі якщо зазначені кошти було сплачено за невірними реквізитами, повідомляємо наступне:

Згідно з п.161 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (далі – ПКУ) тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Відповідно до пп.1.4 п.161  підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень ПКУ нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст.168 ПКУ.

У випадку отримання доходу у вигляді дарунку військовий збір сплачується (перераховується) платником податків до відповідного бюджету за податковою адресою (абз. в пп.168.4.5 п.168.4 ст.168 ПКУ), тобто за місцем реєстрації в паспорті.

 Отже, відповідно до інформації наданої у зверненні, сума військового збору Вами була сплачено помилково за місцем нотаріального оформлення договору дарування.

Згідно з п.43.1 ст.43 ПКУ помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику відповідно до цієї статті та ст.301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Відповідно до п.43.3 ст.43 ПКУ обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

Платник податків подає заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання  (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку (п.43.4 ст.43 ПКУ).

Щодо відображення суми сплаченого воєнного збору у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік та місця подання даної декларації , повідомляємо наступне:

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається до 1 травня року, що настає за звітним (пп. 49.18.4 п.49.18 ст.49 ПКУ). Якщо Ви отримали дарунок у 2015 році, то податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік необхідно подати з 01.01.2016 до 01.05.2016.

Податкова декларація подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п.49.1 ст.49 ПКУ), тобто за місцем реєстрації (згідно з паспортом).

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена  наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 №793 зареєстрованого в Мін’юсті 24.12.13 р. №2179/24711.

На теперішній час діючою формою податкової декларації не передбачено відображення військового збору.

Платник податку до 1 березня року, що настає за звітним періодом, має право звернутись з запитом до відповідного контролюючого органу з проханням надати роз’яснення щодо заповнення річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов’язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням (п.179.10 ст.179 ПКУ). Тож, радимо Вам, в 2016 році (до 1 березня 2016 року) звернутись за роз’ясненням до ДПІ за місцем реєстрації з питання заповнення річної податкової декларації, в т.ч. відображення військового збору.